top of page

Jak jsme pomáhali s novým konceptem kavárny Slavia

Aktualizováno: 12. 10. 2021



Když jsme se dozvěděli, že se jeden z našich milých partnerů rozhodl přebrat provoz kavárny Slavia, nevěřili jsme vlastním uším :)… Už od začátku jsme chtěli být u toho - nejen co se týká účasti na vinném lístku, ale hlavně mít možnost vytvořit společně nové menu. Slavia je totiž pro nás v b.wine svým zaměřením na Rakousko-Uhersko přesně podnik zapadající do portfolia našich partnerů. O přednosti a historii této kavárny se není třeba rozepisovat. Rádi bychom se s vámi ale podělili o to, jak jsme pro Slavii, v rámci naší služby a díky našemu projektu pop-upové restaurace b.UP, tvořili nové menu a jak jsme pro ni pomáhali vytvářet vinný lístek.

Když jsme začali tvořit první menu pro “novou” Slávii, šlo to vlastně úplně samo. Ta historie, ten odkaz, který jsme nechtěli zahltit ničím moc moderním, si vlastně nadiktoval základní osu jídelního a vinného lístku úplně sám. Na menu jsme se snažili dívat velmi konzervativně. Myslíme si totiž, že by ve Slávii měl zůstat zachován určitý “punc historie”. Proto jsme se snažili vytvořit tradiční menu, které je kombinací oblíbených jídel ať už české, rakouské a také trochu německé kuchyně. Při tvorbě konceptu jsme se soustředili na výběr dodavatelů. Představa, že si ve Slávii dáte telecí řízek z mléčného telecího z dolního Rakouska, které do ČR dováží jediný dodavatel (pozn. Emifood) nás nadchla. Takovou rovnicí jsme se řídili při tvorbě celého menu. V první řadě kvalitní a jedinečná surovina, a potom tradiční anebo odvážnější recept při zpracování.


První koncept menu společně s vinným lístkem jsme zpracovali už někdy okolo

dubna. Vinný lístek si vzal pod svá křídla náš spolupracující sommelier Adam Pindor a postupně ho vyladil k dokonalosti. Na vinném lístku rozhodně nebudou chybět vína z vinařství Knewitz, Wachter - Wiesler, naše b.CUVÉE od Filipa Mlýnka, vína od Thomase Straky a hlavně skvělý Blanc de Noir sekt z vinařství Jülg. To se nově řadí do věhlasného spolu VDP - a to prostě ke Slávii sedí :).


V druhé fázi jsme na konceptu menu pracovali po velkou část července. I z toho je patrné, jak důležitým projektem pro nás v b.wine kavárna Slavia byla..

V rámci července probíhaly první tastingy a menu se ladilo po všech stránkách tak, aby se s ním celému týmu dobře pracovalo. Na menu jsou položky, které k "nové” Slávii prostě patří a věříme, že si na nich Slavia vytvoří svou novou tvář. Za zmínku stojí například Telecí kroketa se zelným salátem, kterou jste v našem podání mohli ochutnat na našich letních b.UP akcích. Tady ji ale ochutnáte, spíš než street foodově, velmi elegantně servírovanou a rozhodně ji doporučujeme s Rieslingem z vinařství Knewitz.


Milovníci české klasiky pak jistě ocení, když přidáme to, bez čeho to ve Slavii v žádném případě nejde - Kachní stehno s červeným zelím, hroznovým vínem a bramborovými noky. Tradiční, i když netradičně servírovaný chod, ke kterému skvěle padne Blaufränkisch Béla-Jóska z vyhlášeného rakouského vinařství Wachter-Wiesler.


Další moment překvapení, podle nás, může nastat u Čtvrtky kuřete s mangoldem a kuřecí šťávou, ke kterému se bude skvěle hodit Ryzlink vlašský Liščí vrch od Filipa Mlýnka. Historicky rodinně oblíbený pokrm, který servírujeme jemně, elegantně.. prostě sexy.


V menu jsme mysleli i na zajímavé bezmasé chody v podobě Pečeného kravského sýru s kedlubnami a slanou buchtou, která si podle nás skvěle porozumí se Sauvignonem Blanc z vinařství Straka.

Co se týká sladké části, určitě doporučujeme náš Makovec se švestkami. … Do Slávie na makovec? Už se těšíme:)


A finále konečně přišlo.. Tedy prezentace a slavnostní otevření veřejnosti - to proběhlo 14.9.2021. Od 15.9.2021 je Slavia vaše.


A nám už zbývá jen popřát nové Slavii mnoho spokojených hostů. Jsme jejími hrdými partnery a věříme, že se v průběhu spolupráce budeme mít možnost v ní objevit na nějakém z našich tradičních pop-upů.


Napsala: Hanka Zemanová

bottom of page