Liberecký DOK, my a Lukáš Skála


Utrhnout pro nějakou akci tolik vytíženého a známého cukráře Lukáše Skálu, není nic jednoduchého. Byli jsme proto velmi nadšení, když náš kamarád Lukáš souhlasil a jeden termín si pro společnou akci s námi našel.


V rámci našeho projektu b.UP jsme tak propojili zase po letech dva známé, a to Pavla Buchwaldka a zmíněného Lukáše. Kdo by ještě nevěděl nic o projektu b.UP, dal by se jednoduše definovat jako gastronomická podpora pro naše klienty. Podrobněji se s ním můžete seznámit ZDE.


Kam budeme směřovat naši akci s Lukášem bylo jasné téměř hned. Liberecký DOK a b.wine, to je spojení, které už nějakou dobu dobře funguje. O další společné akci jsme tedy už zase nějakou dobu uvažovali a možnost udělat tady akci s Lukášem Skálou, nám přišla naprosto skvělá. V DOKu se náš nápad velice líbil, a tak se začalo domlouvat a chystat.

Jen sehrát termín všech tří stran, nebylo nic jednoduchého, ale tušíte správně, že

se to nakonec zadařilo. Napadlo nás udělat pro DOK první degustační večeři, ale to by si přítomnosti Lukáše Skály v DOKu mnoho hostů neužilo. Nakonec jsme tedy b.UP s Lukášem Skálou v DOKu rozdělili do dvou částí. Díky té jedné, kdy se Lukáš propojil s DOKáckou cukrářkou Sváťou, mohlo 400 z vás ochutnat Lukášovo výtečné kremrole a špičky. A že si to spousta klientů nenechala 16.9.2021 ujít, o tom svědčí i fakt, že se 200 kremrolí vyprodalo už v poledne.

Byla to paráda sledovat Lukáše při práci a pak vidět, jak se překrásná vitrína v DOKu vyprazdňuje a mizí kremrole za kremrolí a špička za špičkou, až ve vitríně nezůstal ani kousek. Že to bude ale tak rychlé, to jsme nečekali :-)


V druhé části se měla uskutečnit původně plánovaná degustační večeře. Ta se začala chystat hned, jak ustanul hlavní ruch kolem kremrolí a špiček. Lukášovi a Svátě se uvolnily ruce, a tak mohli začít chystat večerní sladké chody. Vedle nich už se do přípravy těch dalších večerních chodů pustil Pavel s DOKáckým šéfkuchařem Martinem Albanim.

Chystat se začalo také víno, které bylo ke každému chodu z degustační večeře pečlivě napárováno tak, aby daný chod podtrhlo a vyzdvihlo.


V kuchyni se všichni dobře doplňovali a nesla se jí dobrá nálada. To bylo znát i na výsledku celého večerního menu. Když hosté dorazili a usadili se, aby mohla první degustační večeře v DOKu začít, rozezněl se kuchařsko-cukrářský koncert. Nandavalo se najednou čtyřicet talířů a celkové ztvárnění jídla na talíři se tak rýsovalo pod rukami všech chystajících, kteří fungovali jako dobře seřízené hodinky. Byla to prostě paráda pozorovat, jak každý chod dotváří k jeho finální podobě.


Na degustační večeři se servírovaly dva dezerty a možná vám to přijde nezvyklé, ale tím prvním se dokonce začínalo :-) Servírovalo se totiž Pistáciové brownie se slaným čokoládovo-karamelovým krémem, mučenkovým šerbetem s kokosem a malinami - z rukou Lukáše Skály a pro tento večer i cukrářky z DOKu Sváti. Přestože se jednalo o dezert, nebyl vlastně moc sladký a převažovala spíš příjemná kyselost, což přítomné navnadilo na další chody. Zároveň si hosté první bod z menu tohoto večera zpříjemnili i naším jedinečným sektem, Crémant Sekt Brut, z německého vinařství Jülg. Ten jsme k prvnímu chodu napárovali nejen proto, že je vyráběn klasickou metodou kvašením v lahvi, ale také proto, abychom ještě více povzbudili přítomné do dalších chodů.



A ten druhý na sebe nenechal dlouho čekat. Jako další přistál před hosty Černý

kořen se smaženým vejcem, holandskou omáčkou a letním lanýžem - od Pavla Buchwaldka pro tento večer ve spolupráci s šéfkuchařem DOKu Martinem Albanim. Černý kořen měl lehkou křupinku a holandská omáčka byla krásně nadýchaná. Jako třešinka na dortu doplnilo vše lehké aroma lanýže. Konzistence vejce byla příjemná a jantarová barva pak na talíři vykouzlila dokonalou kompozici. Navíc jsme k tomuto chodu napárovali Ryzlink vlašský Liščí Vrch z vinařství Filipa Mlýnka, který tento chuťový zážitek ještě podtrhl.



Třetím chodem bylo vynikající pečené mléčné telecí z EMI FOOD se zeleninovým blanquettem a kváskovou buchtou - od Pavla Buchwaldka ve spolupráci s Martinem Albanim. No, byl to nevšední zážitek a dokonale jemňoučké a vláčné maso se skvělou pečenou zeleninou doplnila nádherně kvásková buchta, která sem sedla úplně přesně. Navrch jsme přidali výtečné Handgemenge, červené cuvée z našeho rakouského vinařství Wachter-Wiesler. To je tvořené z kombinace frankovky a zweigelt a je krásně lehké a šťavnaté, takže si s mléčným telecím nádherně rozumělo.