top of page

Víno v restauraci

Aktualizováno: 11. 3. 2021


Je příjemné, že se gastronomie v Čechách posouvá a v dobrých restauracích dnes už dostanete skvělá vína i tzv. na skleničku - tzn. že si nemusíte objednat celou lahev, ale můžete si dát pouze skleničku.


To vám může výběr vína ulehčit a vyřešit také situaci, kdy má každý z přítomných u vašeho stolu jinou preferenci nebo i pokud si každý objednáte velmi odlišné jídlo.

Ve vinném lístku byste pak měli vždy dohledat odrůdu, vinaře i odkud víno pochází. Pokud dáváte přednost určité chuti vína (suché, ovocité, pikantní, těžší, na nerezu, na dubovém sudu) nebo si chcete nechat doporučit víno k určitému jídlu, vždy by vám měl umět poradit personál restaurace, ať už má restaurace vlastního sommeliéra či nikoliv.


Pokud si objednáváte víno na skleničku, ochutnat víno předem dostanete spíše ve vinném baru než v restauraci. Pokud si ale objednáváte celou lahev vína, měli byste víno dostat vždy nejdříve ochutnat. Není to ale myšleno tak, že si prochutnáte pět kousků než víno vyberete ;-)


Ochutnávání vína je určitý rituál a ten se může lišit pokud ochutnáváte vína bílá a vína červená. V každém případě by vám měl číšník nebo sommeliér ještě před otevřením vína ukázat jeho etiketu, na které si ověříte vybranou odrůdu, vinaře a ročník. Otevírat by pak měl sommeliér víno vždy před vámi a než vám jej dá ochutnat, měl by ještě přivonět ke korkové zátce. Zjistí tak, zda zátka nejeví nějaké známky nekvality. Korek pak pokládá na ubrousek či talířek.


U červených vín velmi často dochází k jeho dekantování. Dekantovat znamená přelévat víno z lahve do dekantační nádoby - karafy, čímž se docílí hned několika přínosů. U starších vín se na dně lahve za léta usadily vysrážené kaly a krystaly, které je vhodné z vína odstranit. Proto číšník do dekantační nádoby nepřelévá všechno víno a sedlina tak zůstává ve zbytku vína v lahvi. Někde můžete také vidět, že si sommeliér podsvítí hrdlo lahve svíčkou, čímž si kontroluje, že se mu usazeniny do katafy nepřelévají. U mladších červených vín zase dekantování pomůže k jejich provzdušnění a nadechnutí.


V dekantační nádobě by se vínem mělo ještě zakroužit, díky čemuž se víno otevře a nechá vyniknout své aroma i ucelený soubor chutí.


Následně sommeliér nalije trochu vína k ochutnání vám, tedy tomu, kdo víno objednal. Ale může se také zeptat, kdo bude ochutnávat, pro případ, že je u stolu někdo zkušený, kdo vínu rozumí nebo někdo, kdo víno doporučil a ví, jak má chutnat.


Pokud nalévá víno k ochutnání z lahve, měl by ještě před samotným nalitím otřít hrdlo lahve ubrouskem. Pokud nalévá z dekantační nádoby, nalije víno rovnou.


Vy si pak ochutnáním ověříte, že je víno dobře vychlazeno, a že nejeví žádné známky vady na chuti. Pokud víno odsouhlasíte - k tomu slouží buď kývnutí hlavou nebo sdělení, že je víno v pořádku - číšník nalije víno všem ostatním a naposledy dolije tomu, kdo víno ochutnával - ten by měl do té doby dopít, co měl ve skleničce, aby mu sommeliér mohl dolít do prázdné skleničky.


Pokud při ochutnání zjistíte, že víno v pořádku není - to znamená, že v něm je cítit například plíseň vzniklá špatným skladováním nebo korek - není nic špatného na tom, že to číšníkovi sdělíte. Ten vám v takovém případě víno neúčtuje a měl by vám přinést jinou lahev. Těžko ale budete takto vracet lahev, pokud bude víno například jen chuťově odlišné, než jste čekali. V takovém případě byste si víno zaplatili. Vracet byste totiž měli jen víno se závadou.

Dát si víno v restauraci není tedy žádná věda a kvalitní personál v dobré restauraci vám navíc s výběrem a vším ostatním vždy rád pomůže.


Tak vám přejeme krásný zážitek s víny v restauraci, ať už je to s těmi našimi nebo jinými dobrými kousky :-)


bottom of page