top of page

VDP ceněné i náročné


O VDP jsme se rozhodli napsat po tom, co se pocta stát se členy organizace VDP dostala také jednomu z našich vinařství - Weingut Jülg. Měli jsme a máme velikou radost, že naše vinařství takového ocenění dosáhlo, ale také že se nám potvrzuje náš čich na opravdu dobré vinaře. Význam VDP se vám pokusíme přiblížit právě prostřednictvím tohoto článku.


Malý orel na hrdle láhve.. To je to, co prozrazuje, že víno pochází z jednoho z téměř 200 německých vinařství, které patří do výjimečného sdružení - Verband Deutscher Prädikatsweingüter, zkráceně známého jako VDP. To se ohlíží za dlouhou historií a stojí především za jednou věcí, kterou je NEKOMPROMISNÍ KVALITA PŘESAHUJÍCÍ OBVYKLÉ POŽADAVKY.



CO JE PO VINAŘÍCH VDP VYŽADOVÁNO ?


Kritéria, která toto sdružení po svých členských vinařstvích požaduje naplnit jsou totiž opravdu náročná a stát se členem VDP tak není vůbec jednoduché. Těžké je to pro vinaře ale i dál po tom, co se členy tohoto sdružení stanou. Nastavená kritéria jsou u nich totiž prověřována nejméně jedenkrát za pět let.


Vinař, který je součástí VDP nemůže jakkoliv nepřirozeně ovlivňovat svůj vinohrad za účelem maximalizace výnosů z vinic a naopak musí pracovat organicky, tedy v největším možném souladu s přírodou. Musí hledět na zdraví půdy i vína samotného.


Vzhledem k tomu, že VDP hledí na správné oblastní uspořádání odrůd, musí tito vinaři pěstovat 80% odrůd typických pro danou oblast. Vinař musí také upřednostňovat kvalitu před kvantitou, protože dle pravidel VDP, nesmí výnos z jeho vinic překročit 75 hektolitrů vína na hektar vinice. U vín nejvyšší kvality je tato kvóta ještě zpřísněna a navíc u nich VDP předepisuje ruční sběr hroznů.


Samozřejmostí je pro tato vinařství také co nejšetrnější zpracování vín a předepisována je jim například minimální délka zrání vína.



KLASIFIKACE VÍN

VDP má společně přijatou klasifikaci vín, přičemž rozhodujícím detailem je původ. Podle této klasifikace jsou vína rozdělena do čtyř úrovní kvality.


VDP.GROSSE LAGE


Jedná se o vrchol pyramidy a pečeť nejvyšší kvality německých vinic a vynikajících, komplexních vín s významným potenciálem stárnutí. Výnos z vinic, které smí být osázeny pouze regionálně přípustnými odrůdami a prioritně pak nejvhodnějšími podle typu vinice, smí být maximálně 50 hektolitrů na jeden hektar vinice. Tato vína jsou také sbírána ručně a i jejich další zpracování musí probíhat tradičním způsobem.


VDP.ERSTE LAGE


Vína pocházející z míst, která se po dlouhá období osvědčila stabilní výrobou kvalitních vín. Výnos z těchto vinic nesmí přesáhnout 60 hektolitrů na hektar vinice. Jsou to vína s vysokým potenciálem stárnutí, která přivítá každý znalec i milovník vína. I zde musí být sběr hroznů prováděn ručně a víno musí být vyráběno dle tradičních metod.


VDP. ORTSWEIN


Vína plného charakteru pocházející z vysoce kvalitních vinic, která v sobě nesou chuť regionálního původu. Dají se krásně párovat s místními jídly a svou chutí zaujmou širší spektrum lidí s oblibou ve víně. Představují typické odrůdy v dané oblasti a reprezentují nejlepší vinice v rámci obcí.

VDP. GUTSWEIN


Vína z regionálních vinic splňující přísné standardy sdružení. Jsou to dobře pitelná, ovocná vína s hezkou kyselinou vhodná pro každodenní pití.


ROLE TERROIR


A jaké jsou charakteristiky vín podle terroir jednotlivých regionů VDP a co od nich můžeme ve vínech čekat?

VDP Pfalz


Terroir vína z Pfalzu charakterizují spraše a jíl, stejně jako červený pískovec. Produkují se zde silná, objemná vína, stejně jako temperamentní, ovocná či pikantní svěží vína.


VDP Rheingau


Na spraších a jílovitých půdách Rheingau se daří bohatému plnému vínu. Tato oblast je také známá elegantními vinou révou se silnou mineralitou, která roste na křemencové břidlici.


VDP Franken


Podíl červeného pískovce, skořápkového vápence a sádrovce tvoří základ francké vrstvené krajiny. Spektrum, jímž nás víno z Frankenu potěší, je tedy opravdu rozmanité - od zemitých vín s dlouhodobým potenciálem stárnutí až po vína se svěžím, jemně ovocným nebo květinově-minerálním buketem.


TOP ODRŮDA


Z jednotlivých odrůd zaujímá nejvýznamnější místo, v rámci pěstování vín pod záštitou VDP, Ryzlink rýnský. Ten najdeme na více než polovině vinic zahrnutých pod toto sdružení. Díky tomu je VDP hrdým producentem 7% celosvětové produkce tohoto ryzlinku.




ORLICE NA HRDLE LAHVE


Zákazníkovi orlice na hrdle lahve dává záruku nejvyšší kvality německých vín a říká mu, že v rukách drží víno z prestižního německého vinařství. O takto označená vína je totiž enormní zájem po celém světe.

VDP je tedy spolehlivým vodítkem pro každého milovníka vína. Dává zákazníkovi transparentní možnost k rozlišení kvality a chutí vín dle jednotlivých regionů. Vinař patřící pod VDP si stojí za svými produkty a je otevřený přísným kritériím a požadavkům sdružení. Nelze ale říci, že mimo VDP bychom velmi kvalitní vína nenašli. Orlice nám takové hledaní však usnadňuje.


Napsala: Hanka Zemanová


bottom of page