top of page

Jižní Burgenland malý ale uznávaný

Aktualizováno: 11. 3. 2021

S přibližně 500 hektary vinic je jižní vinařská oblast nejmenší v Burgenlandu, ale díky svému nezávislému stylu patří její vína k „velkým“.

Když se vinaři v roce 2010 rozhodli implementovat koncept DAC Eisenberg, tento region se osamostatnil. Do teď už se do konceptu zapojilo 46 vinařů, kteří na své lahve mohou tisknout DAC Eisenberg s charakterem původu.

Kromě našich vinařství Wachter-Wiesler a Straka je mezi těmito vinaři také několik velkých společností, ale většinou jde o vinaře na částečný úvazek a malá vinařství. Díky generační výměně, mnoha společným činnostem a ochutnávkám je tento region hodně dynamický. Spolupráce vinařství se vyznačuje společným hledáním a definováním ideálního vinařského stylu v regionu.


Více než 200 hektarů Blaufränkisch stojí na jedinečných půdách ve výšce 400 až 600 metrů nad mořem. Půdní profil se různí od krystalických hornin po středně těžké hlinité půdy s vysokým obsahem železa. Dvěma centry Blaufränkisch jsou oblasti Eisenberg a Deutsch Schützen, které jsou využity například pro výrobu znamenité frankovky Wachter - Wiesler Béla - Jóska. Kromě strmých svahů je nezaměnitelným prvkem regionu kombinace zelené břidlice s jílem a proměnlivým obsahem železa. Proto vína z těchto oblastí kombinují jemnost, jasnost, precizní tóny červených bobulovin a šťavnaté aroma ostružin.


Od roku 2010 se při zpracování vína nechávají více vyniknout různé znaky půdy, a proto se při fermentaci používá méně sudů z nového dřeva.


Není divu, že je tomuto regionu věnována široká pozornost, protože DAC Eisenberg nabízí výrazný charakter a umožňuje vínům dlouhodobou archivaci.


bottom of page