top of page

Jaká je správná teplota vína?

Aktualizováno: 11. 3. 2021


Když má víno správnou teplotu, můžeme cítit i chutě, které by nám jinak zůstaly skryté. Správně vychlazené víno, je tak jedním ze základů toho, aby víno dobře chutnalo. A jak to má tedy vypadat? Orientační teploty pro suchá bílá (např. Knewitz Riesling Trocken Gutswein, Appenheimer Riesling Kalkstein, Straka Stratos, Welschriesling Rechnitz) a růžová vína (např. Knewitz Rosé Trocken) jsou 8 až 10 stupňů Celsia, pro bílá vína s vyšší zbytkovou sladkostí (Knewitz Kirschheck Spätlese) jsou to pak poněkud vyšší teploty v rozmezí 10 až 12 stupňů.


Světle červená vína (např. Wachter Wiesler Handgemenge, Béla-Jóska) by měla být podávána při 1014 stupních, těžká červená vína (Wachter Wiesler single vineyards) mírně nad 15 stupňů.


Chlazení v lednici je nejjednodušší, ale také nejdelší. U láhev 0,75 litru trvá asi 2 až 3 hodiny, než se dosáhne potřebné teploty. Červená vína mohou být vložena do chladničky na krátkou dobu, než jsou podávána, aby se trochu vychladila. Z dlouhodobého hlediska by se v chladničce neměly uchovávat zejména starší láhve, protože vibrace kompresoru a světlo při otevřených dveřích způsobují poškození vína. Pro dlouhodobé skladování je vhodna vinotéka nebo sklep se stálou teplotou. Chcete-li udržet víno na stolní teplotě, můžete láhev vložit do dvouplášťového kovového chladiče nebo do klasického hliněného chladiče.


Tak na zdraví se správnou teplotou! ;-)


bottom of page