top of page

Jak si nejlépe pochutnat na víně doma?

Aktualizováno: 11. 3. 2021



Ono se řekne víno.. ale když si na něm chcete dobře pochutnat, i tady platí, že je dobré vědět, co a jak. Na pití vína doma či při pořádání nějaké oslavy je dobré se připravit stejně, jako když pro takovou událost připravujete třeba jídlo. Také z něj určitě chcete mít co nejlepší zážitek.

O tom, jak si správné víno vybrat už jsme psali a načerpat tak inspiraci pro výběr vína můžete ZDE. Co všechno ale kolem vína udělat a co si nachystat, abyste z něj získali to nejlepší?

Samozřejmostí je, že určitou přípravu bude chtít samotné víno. Ale jakou? A co dalšího může chuť vína ovlivnit? Podíváme se na to zblízka a popořádku.

A začneme samozřejmě vínem. To bychom si měli nejdříve dobře vychladit. O správné teplotě vína si můžete přečíst více ZDE. A pokud by se někdo divil, že se chladí i červená vína, nutno říci, že “pokojová teplota”, na kterou se dle zvyklosti mají tato vína chladit, už není úplně to, co kdysi bývala a současných 23 stupňů v obýváku není zkrátka pro červené víno optimálních. Například náš vinař a specialista na frankovku z Jižního Burgenlandu Christoph Wachter-Wiesler trvá na tom, aby se jeho úvodní frankovky chladily na 1014 stupňů a těžší, složitější frankovky (Wachter Wiesler single vineyards) mírně nad 15 stupňů. No, takové ty teploty v místnostech dříve bývaly ;-)

Zatímco se vám bude víno chladit, je dobré si nachystat správnou sklenici na víno, protože každé víno si žádá své. Na výslednou chuť vína má kromě tvaru sklenice vliv také kvalita skla, i jeho tloušťka. Obecně by tedy sklenice neměla být těžká a její sklo by mělo být spíš tenké. Pokud je sklo tlusté, značí to nedokonalou technologii výroby sklenice. Sklenička by měla mít nejlépe vysokou stopku, abychom ji za ni mohli správně držet, aniž bychom se dotýkali kalichu, tedy části, do které je víno nalité.

Co se týče tvaru sklenic, ten hraje u vína velmi důležitou roli. Různá šíře hrdel dá různě vyniknout vůni vína a některá širší hrdla umožňují vínu se tzv. nadechnout. Tvar sklenice je ale významný také pro rozvinutí chuti vína. Šíře hrdla nám totiž ovlivňuje také to, jak nám víno “nateče” do pusy. Zkrátka dokáže nasměrovat víno na ty správné chuťové pohárky. Tím určí, které z nich víno zaplaví nejdříve a jaké chutě vína tak zvýrazní.

Ale jak to tedy s tvary sklenic je a jaké pro které víno použít?

Nic nezkazíme, pokud na sekt použijeme skleničky rovnější - tzv. píšťaly/flétny, které většinou jako sektovky známe. Pro sekt jsou ale výborné také skleničky ve tvaru tulipánu se zúženým hrdlem. Takové které mají užší hrdlo a širší tělo, ale pořád jsou poměrně úzké.


Skleničku ve tvaru tulipánu pak použijeme také na většinu bílých, ovocitých a šťavnatých vín, ale tato sklenička už musí být více rozšířená a mít také širší hrdlo. Obsahově by měla mít 350 ml a víno by se do ní mělo nalévat maximálně jen do dvou třetin, aby se mohlo rozvonět.

I pro červená vína můžeme použít skleničky ve tvaru tulipánu, ale s o něco širším hrdlem a větším objemem minimálně 450 ml. Takovou skleničku snese většina červených vín, jen burgundská a jím podobná vína by měla být ve skleničce typu balón, která je širší a její hrdlo je hodně otevřené.

Na sklenicích na víno se určitě nevyplatí šetřit a byť byste si koupili třeba jen dvě sklenice, raději do nich investujte více i za cenu, že jich budete mít méně. Výsledná chuť vína vám za to určitě stojí.

Nedílnou součástí dobrého požitku z vína je také kvalitní voda. K vínu bychom měli podávat ideálně přírodně minerální vodu, která si s vínem nejlépe rozumí. Nenaruší vám nikterak chuť vína a naopak jeho chuť povzbudí.

Příprava na správný požitek z vína tedy nedá mnoho práce a navíc budete sami překvapeni, jaký vliv na výslednou chuť vína bude mít. Koneckonců si můžete doma udělat takovou malou degustaci a stejné víno si nalít do dvou odlišných sklenic. Sami uvidíte, jak moc na správné sklenici záleží :-)

Tak vám přejeme dokonalý chuťový zážitek se správnou přípravou ;-)


bottom of page