top of page

Biodynamika ve vínech

Aktualizováno: 11. 3. 2021


Co to vlastně jsou biodynamická vína a proč se dostávají do obliby oproti bio a “normálním” vínům? Biodynamika je jednoduše řečeno soulad s přírodou tak, jak si ho dokážeme nejlépe představit. Fungování v rytmu přírody a pěstování vín jen za pomoci přírodních produktů a vlastně přírody jako takové. Toto “bio počínání” ale nekončí na vinici, jako je tomu například u bio vín. Také od našich vinařů víme, že pokračuje i dále při zpracování vína.


V biodynamickém pěstování vín se vinaři opírají o znalosti staré 150 - 200 let. Při své práci na vinohradě nepoužívají žádné chemické látky jako pesticidy, herbicidy ani jiné syntetické látky. Od Thomase Straky víme, že by tím mohl na chvíli získat větší výnosnost ze svých vinic, ale za kvalitu takového produktu by se pak už nepostavil. Z dlouhodobého hlediska by si tím půdu, a tím i vinnou révu, navíc akorát zničil. Šetrným přístupem půdu uchová zdravou a kvalitní pro jeho děti i další budoucí generace.


Ke hnojení takoví vinaři používají výhradně hnůj nebo kompost a jako další podporu a ochranu vinohradu vysazují různé byliny jako heřmánek, pampelišku, či kopřivy. Vědí, která bylina je proti škůdcům, která vinnou révu hnojí a jakou rostlinu, kdy použít. V souznění s přírodou jde biodynamika ale ještě dál a vinaři tak při péči o vinohrad postupují v souladu s postavením planet a měsíce. Pro takové pěstování existuje i tzv. biodynamický kalendář. Podle momentálního postavení planet se tak vinná réva zastřihává i hnojí. Při pěstování vína tedy využívají maximálně energie slunce, měsíce a hvězd, díky čemuž je toto víno doslova naplněno zdravou energií.


Při zpracování vín se pak nepoužívají kvasinky ani umělá barviva a víno se nechává spontánně fermentovat. Christop Wachter z “našeho” vinařství Wachter-Wiesler sám říká, že chce lahvovat vína tak čistá, jak je vytvořila sama jejich půda.


Spojení zdravé půdy s využitím planetární energie a čisté, nezatížené zpracování tvoří společnými silami energií nabité zdravé víno. To má pak pozitivní vliv na naše zdraví, ať už v podobě uvolňování stresu, ale i jako prevence před civilizačními chorobami, alergiemi a dalšími onemocněními. Samozřejmě pokud budeme mluvit o užívání v rozumné míře :-)


S využíváním biodynamiky se ale mění také chuť vína, respektive se v tomto případě jedná o širokou škálu chutí, které na jazyku doznívají ještě dlouho po spolknutí vína. Jako když v Rieslingu Trocken od Weingut Knewitz cítíme na začátku až takové perlení (to způsobuje vápenec, na kterém tato odrůda vyrůstá), někde uprostřed v něm objevíme tóny jablek a na dochuti se rozline jemná kyselinka. Tato vína také po otevření svou chuť neztrácí a naopak se jeho chutě dále vyvíjí. Takto vypěstovaná a zpracovaná vína v otevřené láhvi dále pracují a v kondici vydrží jeden až tři týdny po otevření.


Už tedy nejspíš není těžké porozumět vzestupu oblíbenosti těchto vín. Doba se mění a lidé si stále více uvědomují provázanost vlivu toho, co snědí a vypijí na svůj organismu. Stejně jako si pořád více pěstitelů uvědomuje, že když půdu nezatíží, nezničí, může prodávat kvalitnější produkty a zanechat budoucí výdělek také pro nastupující generaci. Prostě neničit a žít v souladu s přírodou, která nám toho ze sebe dává tolik.


bottom of page