top of page
PHOTO-2023-05-12-10-35-00.jpg

b.wine RECEPT PÁROVÁNÍ CHŘEST

ROLÁDA Z KRÁLÍKA, CHŘESTOVÝ SALÁT
Fabig, Sauvignon Blanc Na Výsluní 2021


KRÁLÍK

  • Celý králík cca 1,8  kg

  • Pražská šunka na tenké plátky krájená 250 g

  • Špenát listy 100 g

  • Smetana 33% 100 ml

  • Koňak 5 ml

  • Sůl, pepř

 

  1. Králíka si rozdělíme na stehna a hřbety. 

  2. Stehna vykostíme a maso najemno umeleme. Mleté maso smícháme se solí a smetanou ke šlehání, přidáme koňak a sůl. Vznikne nám králičí fáš.

  3. Hřbet si pomalu a opatrně vykostíme. Maso rozvineme na plát a na hřbety klademe jemně krájenou pražskou šunku. Na šunku dáme v jedné jemné vrstvě lehce povařený špenát tak, aby jsme špenátem zakryli celou roládu. Střed mezi hřbety naplníme králičí fáší a celou roládu zarolujeme. Necháme takto připravenou v lednici alespoň 6 hodin odležet. Roláda musí být silně utažená, aby nám držela formu. Můžeme si pomoci potravinovou fólii. 

  4. Po odležení roládu svázanou motouzem opečeme ze všech stran a dáme péct do trouby na 160 stupňů celsia asi na 15 minut. Poté necháme 10 minut odpočinout při teplotě 50 stupňů a můžeme servírovat.

 

ŠŤÁVA

  • Králičí kosti

  • Cibule 2 ks

  • Mrkev 100 g

  • Celer 50 g

  • Bílé víno, nejlépe Riesling 200 ml

  • Máslo 50 g

 

  1. Kosti opečeme v troubě do tmava cca 30 minut na 200 stupňů.

  2. V hrnci zaresetujeme zeleninu, cibuli do tmavší barvy, poté deglazujeme vínem, vyvaříme a přidámeopečené kosti, zalijeme vodou. Pomalu vaříme cca 3 hodiny. Poté přecedíme, svaříme a přidáme máslo. Štáva by měla mít konzistenci karamelu, přitom by měla zůstat čirá.

 

CHŘESTOVÝ SALÁT

  • Bílý chřest 500 g

  • Zelený chřest 500 g

  • Medvědí česnek 70 g

  • Horský sýr Krasolesí 20 g

  • Řepkový olej z olejového mlýnu Petráveč 200 ml

  • Verjus Filip Mlýnek 40 ml

  • Ředkvičky 2 ks

  • Jedlé bylinky jarní mix - Personal Green

 

  1. Chřest lehce zblanšírujeme tak, aby byl nepatrně měkčí, ale přitom stále křupavý.

  2. Z medvědího česneku, horského sýru a řepkového oleje si připravíme pesto.

  3. Řekvičky si na tenké plátky nakrájíme na mandolíně a dáme do ledové vody.

  4. Chřest smícháme s pestem, zakápneme Verjus, ochutíme solí a dáme na talíř. Na salát klademe řekdvičky a výběr jarních bylinek z Personal Green. 

 

Přejeme Vám dobrou chuť

b.wine

bottom of page