BLOG
Na našem blogu vám přinášíme zajímavé články o vínech, o našich cestách za víny i o propojení jídla a vína... Tak se začtěte!
TY JSI ZAČÍNAL JAKO KUCHAŘ. JAK SE VYVINULA TVOJE CESTA AŽ K OSAMOSTATNĚNÍ A PODNIKÁNÍ?
Po tom, co jsem skončil na střední, jsem moc chtěl vyzkoušet nějakou jinou zemi…
Michal Burda je, naším názvoslovím, velmi širokospektrální člověk, který jde do všeho s plným nasazením. Kromě toho, že provozuje skvělý koloniál/bistro – TRIKOLONIÁL, založil také, dnes už legendární, tatérská studia TRIBO zaběhl maraton…
Styl, který tvoří kluci ve Vallmo Restaurant se nám líbí a je nám hodně blízký. Tuhle restauraci jsme sledovali již delší dobu, sami tam šli na jídlo a v našem názoru jsme se tak jen utvrdili. Kluci to tu dělají opravdu skvěle.
Zašli jsme za nimi tedy s nápadem udělat společný pop up a oni souhlasili…
Ono se řekne víno.. ale když si na něm chcete dobře pochutnat, i tady platí, že je dobré vědět, co a jak. Na pití vína doma či při pořádání nějaké oslavy je dobré se připravit stejně, jako když pro takovou událost připravujete třeba jídlo. Také z něj určitě chcete mít co nejlepší zážitek.
O tom, jak si správné víno vybrat už jsme psali a…
Dvě suroviny – Tak by se dala jednoduše popsat filozofie, kterou v našem pop–upovém projektu b.UP razíme. Ale co tím máme opravdu na mysli? Milujeme jednoduchost, kvalitní jídlo a suroviny, jejichž původ dobře známe. Naši filozofii vám ale nejlépe přiblížíme prostřednictvím receptu, který ji plně vystihuje.
Vepřové koleno je u nás v ČR historicky…
Je příjemné, že se gastronomie v Čechách posouvá a v dobrých restauracích dnes už dostanete skvělá vína i tzv. na skleničku – tzn. že si nemusíte objednat celou lahev, ale můžete si dát pouze skleničku.
To vám může výběr vína ulehčit a vyřešit také situaci, kdy má každý z přítomných u vašeho…
Na internetu je k nalezení mnoho o tom, jaká jsou základní členění vína, a jak se ve vínech nějak zorientovat. Dočtete se informace o tom, že jsou vína bílá, růžová nebo červená, že záleží na zbytkovém cukru a tak dělíme vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
Ten z vás, kdo už někdy nějaké to víno pil, jistě…
Co to vlastně jsou biodynamická vína a proč se dostávají do obliby oproti bio a “normálním” vínům? Biodynamika je jednoduše řečeno soulad s přírodou tak, jak si ho dokážeme nejlépe představit. Fungování v rytmu přírody a pěstování vín jen za pomoci přírodních produktů a vlastně přírody jako takové. Toto „bio počínání“ ale nekončí na vinici…
Taky milujete příchod jara jako my? Na oslavu jara se nehodí nic jednoduššího než právě tento náš oblíbený talíř lehkého zeleninového pokrmu. Toto jídlo je založeno hlavně na čerstvosti a sezónnosti surovin. Navíc k tomuto „jaru na talíři“ stoprocentně doporučujeme náš lehký Grüner Silvaner (přivážíme jen na sezónu chřestu) z vinařství Knewitz. S touto kombinací rozhodně…
Jaký vliv na víno má jeho skladování v různých sudech? Nejznámější barel je barik s 225 litry, který se používá po celém světě. My se podíváme blíž ještě na německé a rakouské sudy, sudy těch našich vinařských es 😉
V Německu je hojně využívaný dubový sud o …
Když má víno správnou teplotu, můžeme cítit i chutě, které by nám jinak zůstaly skryté. Správně vychlazené víno, je tak jedním ze základů toho, aby víno dobře chutnalo. A jak to má tedy vypadat? Orientační teploty pro suchá bílá (např. Knewitz Riesling Trocken Gutswein, Appenheimer Riesling Kalkstein, Straka Stratos, Welschriesling Rechnitz) a růžová vína (např. Knewitz Rosé …
S přibližně 500 hektary vinic je jižní vinařská oblast nejmenší v Burgenlandu, ale díky svému nezávislému stylu patří její vína k „velkým“.
Když se vinaři v roce 2010 rozhodli implementovat koncept DAC Eisenberg, tento region se osamostatnil…
Chcete nás sledovat pravidelně? Najdete nás na Instagramu i na dalších sociálních sítích: